Határtalanul 2019

A Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola 7. évfolyama 2019. május 27-30. között a Határtalanul pályázat keretében négynapos tanulmányi kiránduláson vehetett részt Erdélyben, ahol is olyan településeket, emlékhelyeket látogattak meg, amelyek elsősorban Petőfi Sándorhoz köthetőek vagy a magyar történelem jelesebb eseményeinek helyszínei.

Nem kis esemény volt ez, hiszen iskolánk történetében első alkalommal vettünk részt ezen a pályázaton.

Így már az első nap, a határátlépés után Nagykároly, Erdőd, Majtény, Nagybánya, Koltó nevezetességeivel, Petőfi Sándorhoz és Szendrei Júliához köthető emlékeivel ismerkedtünk.

Másnap utunkat Kolozsvár felé vettük, ahol már több időt eltöltve felkerestük Mátyás király szülőházát, a Szent Mihály székesegyházat és Mátyás király lovasszobrát. Torda történelmi központjában megtekintettük a templomot, ahol elsőként iktatták törvénybe a vallásszabadságot, majd Székelykeresztúron megszállva készültünk a harmadik, ismét programokban bővelkedő napunkra.

Székelykeresztúron ellátogattunk a helyi, Petőfi Sándor Általános Iskolába, ahol rendhagyó irodalom órán vehettünk részt. Diákjaink remekül vizsgáztak az idén elsajátított ismereteikből.

Ugyanitt felkerestük Petőfi körtefáját is, illetve a Molnár István Múzeumot, ahol a helyi néprajzi sajátosságokból kaptunk ízelítőt.

Ezt követte kirándulásunk talán legjobban várt programja, a parajdi sóbánya, aminek méretei diákot és felnőttet egyaránt lenyűgöztek.

A szülőknek, barátoknak, ismerősöknek Korond és Farkaslaka vásáraiból vittünk kerámiát, fafaragást, vagy hímzést. Utóbbi helyen Tamási Áron sírjánál is leróttuk kegyeletünket.

A napot Székelyudvarhely történelmi központjának megtekintésével zártuk.

Hazautazásunk napja is számos élményt tartogatott még.

Fehéregyházán ismét a megemlékezés koszorúját helyeztük el a Petőfi- emlékműnél. Segesváron a középkori német építészet sajátosságait megfigyelve az óratoronyba is felkapaszkodva tekintettünk szét a gyönyörű vidéken.

Megálltunk Nagyenyed Bethlen Gábor alapította híres református kollégiumánál is, és elsétáltunk a diákemlékműhöz is.

Bánffyhunyadon megcsodáltuk Kalotaszeg legnagyobb református templomát, majd a Királyhágó lenyűgöző panorámáját magunk mögött hagyva igyekeztünk haza.

Valamennyi résztvevő egyetértett abban, hogy páratlan élményekben lehetett részünk, amit nem felejtünk.

Köszönet mindezért a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek a pénzügyi háttérért, a Csillagösvény Utazási Irodának az utazás megszervezéséért, valamint az utazásunkat valóban komfortossá tevő Star Guide Kft.-nek:

A Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola 44 diákja és 4 kísérő pedagógusa