Több mint 40 év után szeptember elsejétől ismét van óvodája Tósokberéndnek. A Veszprémi Főegyházmegye és a Magyar Kormány által 1,4 milliárd forintból megvalósult épületegyüttes másfél év alatt készült el, melynek ünnepélyes átadására és megáldására 2023. szeptember 15-én került sor.  Az ünnepségen jelen volt dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, dr. Udvardy György veszprémi érsek, valamint a fenntartó Veszprémi Érsekség munkatársai, Schwartz Béla Ajka város polgármestere, meghívott vendégek, valamint pedagógusok, szülők és természetesen a gyermekek.

A Himnusz hangjai után Márk evangéliumából vett krisztusi tanítással köszöntötte a megjelenteket Riederné Fenyvesi Bernadett, a Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda tanára, majd ezt követően az intézmény diákjai és nagycsoportos óvodásai adtak műsort.

Rieder András a Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatója, a településrész önkormányzati képviselője örömét fejezte ki, hogy több mint 40 év után ismét van óvodája Tósokberéndnek. A katolikus iskola 2012-es indulásakor 234 tanuló kezdte meg a tanévet, idén szeptember 1-jén pedig már 506 gyermek: 406 iskolás és 100 óvodás jár a közös igazgatású többcélú köznevelési intézménybe. 5 éves munka eredményeként valósulhatott meg az intézmény bővülése. Beszédében köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy ezt az új impozáns épületet ünnepélyes keretek között a mai napon átadhatják.

Az ünnepségen dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, a térség országgyűlési képviselője a jövőt szem előtt tartva az alábbiakra hívta fel a résztvevők figyelmét: „Az óvoda nemcsak, és nem elsősorban intézmény, hanem egy közösség, a jövő közössége. Ahol a jelen emberei: a gondozók, az óvodapedagógusok, az óvónők, óvóbácsik, a dadák és a jövő nemzedéke, a gyerekek találkoznak.”

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára ünnepi beszédében többek között megköszönte a Katolikus Egyháznak, hogy részt vállalt abban a családpolitikai munkában, melyet több mint egy évtizeddel ezelőtt kezdett meg a Magyar Kormány, majd kijelentette, a család a nevelők és az egyház összefogása kell ahhoz, hogy biztos alapokat kapjanak gyermekeink. Hozzátette: „Az iskolai és óvodai nevelés, az ottani pedagógusok, tanítók, nevelők és a szülői háttér hogyha összefog, akkor igenis ezekből a gyermekekből elő tudjuk hozni a legjobbat, és ezekből a pici gyermekekből a legtöbb csodát ki tudjuk hozni!”

Dr. Udvardy György veszprémi érsek beszédében megköszönte a Magyar Kormány által nyújtott támogatást, valamint a szülőknek a bizalmat, hogy legdrágább kincsüket, gyermeküket beíratták az új óvodába, ahol –mint fogalmazott- biztonságban, világos értékrend alapján, Krisztust ismerve tudnak növekedni a gyermekek, majd megáldotta az épületet.

Az iskola 2012-ben alapította a Szent István- díjat, melyet azok a diákok, szülők, pedagógusok és kollégák kaptak az elmúlt évek során, akik a maguk területén sokat tettek az intézményért. Az átadási ünnepségen dr. Udvardy György vehette át ezt az elismerést Rieder András igazgatótól és Lipkáné Oszkó Ágnes igazgatóhelyettestől.

A nemzeti színű szalagot dr. Udvardy György érsek, dr. Navracsics Tibor Területfejlesztési miniszter, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a kivitelező cég részéről Szencz Lajos, az SZ-L Bau Kft. ügyvezető igazgatója, Bakos Frigyes esperes plébános, az intézmény lelki igazgatója és Rieder András igazgató vágta át. A csaknem ötezer négyzetméteres saroktelken kialakított 1224 négyzetméter alapterületű óvodaépületben 4 galériás óvodai csoportszoba, tornaszoba, foglalkoztatók, orvosi szoba, öltözők, melegítő konyha és irodák kaptak helyet. Az épület előtt egy 18 férőhelyes parkolót is kialakítottak.

Németh Noémi